Sidder du og udvikler software hele dagen? Så husk disse 5 tips og pas godt på din krop

Sidder du og udvikler software hele dagen og får ømme muskler og led af det? Det er helt normalt, når man sidder ned hele dagen og ikke bevæger kroppen så meget. Kroppen er en levende organisme, der er designet til at kunne bevæge sig og dermed er det en unaturlig tilstand at sidde stille hele dagen set i et større historisk perspektiv.

Det er dog ikke noget, som vi moderne mennesker har haft den store indflydelse på, når det handler om udviklingen af det moderne arbejdsmarked og det er også en spændende teknologisk udvikling, som blandt andet inkluderer udviklingen af software . Dette kan dog godt, som sagt, tære på kroppen og her i denne artikel giver vi derfor 5 tips til, hvordan du passer ekstra godt på din krop. Læs med her. 

1. Brug en tricker point ball 

Måske har du hørt om massagebolde, der er enten nuprede eller glatte på overfladen og let til moderat i blødhedsgrad. En tricker point ball er en grad hårdere i materialet, for eksempel er den lavet af hård kork, og den kan lave nogle tryk på de akupressurpunkter, som vi, ifølge kinesisk sundhedsfilosofi, har rundt omkring på kroppen. I følge den kinesiske tradition, har vi energibaner rundt omkring i kroppen, hvori der flyder energi, der kaldes chi. Hvis man sidder meget ned, kan disse energibaner blive blokeret og ikke får energien til at flyde frit i kroppen.

Hermed opstår der en ubalance, der kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Det kan være træthed, allergi, smerter osv. Med en tricker point ball kan du aktivere visse punkter på kroppen og dermed skabe frit flow igen i kroppens energisystem. Helt konkret kan du for eksempel rulle bolden under fødderne, så akupressurpunkterne, der har med hele kroppen at gøre jf. zoneterapiens punkter under fødderne, bliver aktiveret og stimuleret.

Blodgennemstrømning er her nøgleordet til bedring af kroppens energisystem og du vil elske at få dette tryk under fødderne, også hvis du har brug fødderne aktivt under vandring eller anden fysisk aktivitet. 

2. Lav øvelser i løbet af dagen

Når du sidder og udvikler software hele dagen, kan du sikkert nemt blive fuldstændig opslugt af det og glemme tid og sted. Dette er helt naturligt og en del af et arbejdsflow. Det er bare mindre heldigt for kroppen, der så ikke bliver rørt tilstrækkeligt. Her kan du med fordel sætte en timer på din mobil og for eksempel sætte den til 45 minutter eller en time og her, når uret ringer, rejse dig op og lave 15 minutters øvelser. Du kan lave squats, hvor du går ned i benene og rejser dig igen, så kroppen bliver aktiveret.

Du kan også svinge rundt med armene begge veje og lave nakkeøvelser, hvor du først bøjer hovedet ned til den ene side og holder strækket et minut og dernæst gør det på den anden side. Lænden kan også være hårdt udsat under meget stillesiddende arbejde og her kan du gå en powerwalk i løbet af dagen. Det behøver kun at være på et kvarter to gange om dagen, så har du opfyldt de krævede 30 minutter, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hvor du får pulsen lidt op. 

3. Lav yoga 

Det er primært kvinder, dyrker yoga, men mænd er også kommet med på bølgen og har fundet ud af, at det ikke kun er et rentdyrket kvindeunivers. Der er mange gode øvelser for kroppen i yoga, der giver hele kroppen bevægelse og behagelige stræk, der stærkker bindevævet. Der er for eksempel hundestrækket, hvor du står i et omvendt V, og strækker hele bagsiden af kroppen. Det kan være en god øvelse til at strække hele kroppen ud, fordi du sidder mere sammenbøjet ved computeren.

Der er også andre "dyre" stillinger, såsom cobraen, hvor du ligger på maven på gulvet og rejser dig op fortil, hvor du løfter hovedet op og hæver dig lidt op i armene. Dette strækker kroppen fortil ved maven, brystet, skulderpartiet og armene. Det kan være en svær positiion for en nybegynder, så løft først ikke hovedet alt for højt op. Se meget gerne på You Tube, hvordan det gøres. Her kan du finde et hav af videoer, hvor du bliver guidet til at udføre øvelserne korrekt.

Dernæst findes der også betalte, online yogaplatforme, som du kan bruge, hvor der ligger et hav af videoer, som du kan sætte på, lige når det passer dig. De har forskellige sværhedsgrader og dermed kan du vælge begynder niveauet, hvis du altså er nybegynder. Er du allerede en øvet yogi, kan du vælge programmer for øvede. Nogle videoer er for alle, hvor der er fokus på restorativ yoga, hvor du slapper af og nervesystemet bliver beroliget.

Det kan især være en god ide efter endt arbejdsdag med udvikling af software og du har brug for afslapning. Her ligger du typisk ned på gulvet hele tiden og bliver guidet ind i berolingende stillinger, hvor du skal ligge der i mellem 15 og 30 minutter for at nervesystemet kan falde helt til ro. 

4. Spis sund kost 

Der er meget fokus i denne artikel på kroppens bevægelse, men det er lige så vigtigt, for at passe godt på din krop, at du spiser noget sund kost. Det er en hel videnskab, hvad sund kost er, men her er masser af grøntsager og fibre med rugbrød, havregryn, nødder, bær og mager fisk og kød ikke helt af vejen.

Det er ikke svært at spise sund mad, når man i supermarkederne efterhånden er blevet gode til at lave færdigretter og hurtigt tilberedte retter, som er sunde. Mange firmaer udbyder disse retter, hvor det er måltidssalater, pasta eller nudelretter eller asiatisk inspireret eller indisk inspireret mad.

Dette kan du vælge, hvis du ikke synes, at du er en haj i et køkken eller bare gerne vil bruge tiden på noget andet end madlavning. Hvis du gerne vil have morgenmaden parat om morgenen, så kan du lave det, der hedder overnight oats, hvor du stiller havregryn i blød i noget plantemælk og med et nip salt, og dermed har du næste morgen den skønneste grød lige til at spise. Det behøver ikke at være svært at passe godt på kroppen i kostens tegn. 

5. Sov godt om natten

Søvnen skal man ikke undervurdere når det handler om at passe godt på kroppen. Der er forskning, der viser, at hjernen opsnapper det blålys fra skærmene, og tror dermed, at det er dag. Dette skyldes, at skærmen udsender det samme blålys som solen gør og dermed er vi forprogrammerede til at tro, at det blå lys er lig med dag og at vi så skal holde os vågne. Det er derfor en god ide at slukke for skærmen op til to timer før søvnen skal indtræde.

På denne måde gør du noget godt for at skabe de rigtige betingelser for din søvn. Dette er også, at du lægger mobilen ud af soveværelset, så den heller ikke forstyrrer med sit lys eller lyde. Alt i alt er der tale om anbefalinger i ovenstående artikel og hvis der er noget særligt, der virker for dig mht. kroppen, så gør endelig det. 

Menu
Top